Vérvétel előtt - felkészülés a vérvételre

Mi lehet és mit kell tenni vérvétel előtt? Lehet enni, inni, dohányozni? Megannyi kérdés felmerül az emberben, miután megkapta a vérvételhez az időpontot.

Apropó időpont! Mielőtt felveszi velünk a kapcsolatot, feltétlenül nézze meg, mit kell figyelembe vennie vérvételre jelentkezés előtt!

Ezen az oldalon összeszedtük azokat a legfontosabb, általános tudnivalókat, melyeket érdemes a Hermesz Laborban történő vérvétel előtt áttanulmányozni.

Mit kell betartania vérvétel előtt?

Lehet enni vagy inni?

A vérvétel az esetek nagy többségében éhgyomorra történik, tehát a vérvételt megelőző 10-12 órában táplálékot már ne fogyasszon. A vizsgálat napját megelőző este kerülni kell a magas fehérje tartalmú, zsíros ételeket.

Folyadékot lehet inni, azonban figyelni kell arra, hogy az ne tartalmazzon szénhidrátot (cukrot), és zsírnemű anyagot (pl.: tejet)!

A tartós éhezés is kerülendő, mivel az éhezés számos paraméter változását okozhatja. Speciális esetben előfordulhat, hogy nem szükséges éhgyomorra lenni a mintavételkor, ezért célszerű megkérdezni a kezelőorvost a vérvétel előtti táplálkozási előírásokat illetően.

 

Vérvétel előtt kávé, tea, alkohol, dohányzás?

Az élvezeti cikkek (kávé, tea) farmakológiailag hatásos anyagokat tartalmaznak, melyek a különböző szervek működését befolyásolhatják, ezért különösen funkcionális vizsgálatok (gyomor, vese, máj) előtt fogyasztásuk tilos!

A mintavételt megelőző alkoholfogyasztást szintén nem ajánlott, hatására egyes paraméterek szintje változhat, továbbá befolyásolja számos anyag vesén át történő kiválasztását is.

A dohányzás – sok egyéb káros hatása mellett – szintén eltérést eredményezhet egyes laboratóriumi vizsgálatok esetében (pl. magasabb CEA érték mérhető), emiatt (is) érdemes kerülni.

Edzőteremből vérvételre

Egyes vizsgálatok eredményét az erős fizikai terhelés jelentősen befolyásolja, ezért a vérvételt megelőzően lehetőség szerint kerülni kell a szélsőséges fizikai megterhelést.

Gyógyszerek befolyásolhatják a vizsgálat végeredményét

Számos gyógyszer hatással van az anyagcserére, szerveink működését megváltoztatja, emellett metabolitjaik, bomlástermékeik zavarhatják az analitikai reakciókat. Emiatt ajánlatos a gyógyszereket nem a mintavétel előtt, hanem azt követően bevenni – amennyiben ez a páciens egészsége szempontjából megoldható.

A szívbetegségben szenvedők bevehetik szokásos gyógyszereiket egy pohár vízzel, ha kezelőorvosuk nem rendelkezett másként. A korrekt eredmény érdekében kérjük a beutaló orvos által adott utasítások betartását!

Mi más befolyásolja a vérvételhez kötött laborvizsgálatok eredményét?

 • A terheléses vizsgálatok speciális előkészítést igényelnek.
 • A hosszabb álló testhelyzet után vett mintában a sejtek és makromolekuláris összetevők koncentrációja több százalékkal megnövekedhet az ülő, vagy fekvő testhelyzetben vett mintához képest.
 • Étkezést követően sok paraméter értéke fiziológiásan eltér az éhgyomri értéktől, amit különösen sürgősségi betegellátásnál nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ha a pácienstől étkezés után veszünk vért, főleg a glukóz, trigliceridek, koleszterin, vas és foszfát esetében kapunk magasabb értéket, mivel a felszívott tápanyagokat a vér elszállítja és ezt hozzámérjük a bázisnak tekinthető éhgyomri értékhez.
 • Ha a vérvétel zsíros étkezés után történik, a kialakuló lipémia folytán a szérum vagy plazma zavaros lesz, ami számos anyag laboratóriumi meghatározását zavarja.
 • Bizonyos klinikai kémiai vizsgálatok eredményei a vizsgálatot megelőző hosszabb időszak étrendjétől is függnek. Szérum húgysav koncentráció meghatározása előtt 3 napig purinszegény diéta javasolt (vagyis kerülje a belsőségeket, hüvelyeseket, diót, mogyorót; kevés hús és hal azonban fogyasztható). Kerülni kell az alkoholfogyasztást is, mivel az alkohol csökkenti a vesék húgysav kiválasztását. Drasztikus éhezés esetén ugyancsak csökken a húgysav kiválasztása.
 • A szérum karbamid koncentrációja függ az étrend fehérjetartalmától.
 • Székletben történő vérkimutatáshoz szükséges mintavételt megelőzően semmilyen speciális diétára nincs szükség. (A teszt emberi vér specifikus.)
 • A vizsgálat eredményét befolyásolhatja a menstruáció, a vérző aranyér, illetve a vizeletben található vér.
 • Az alkohol, az aszpirin és más gyógyszerek az irritáció miatt bélvérzést okozhatnak, célszerű ezek fogyasztását a mintavétel előtt legalább 48 órára felfüggeszteni.
 • A teszt eredményét befolyásolhatja, ha a minta fertőtlenítőszerrel, a WC-csészében lévő vízzel, vizelettel érintkezik.
 • A vér szakaszos ürülése miatt javasolt a háromszori, három egymást követő napi mintavétel.
 • Erős fizikai megterhelés következtében fokozottan kerülnek a vérbe: leukociták, laktát, piruvát, izomból származó enzimek (LDH, GOT, CK), így ezek szintje emelkedhet.

Milyen dokumentumokat hozzon magával a mintavételhez?

Kérjük, hozza magával személyazonosításra alkalmas dokumentumait, melyek az Ön mintáinak és leleteinek biztonságos azonosításához szükségesek:

 • személyazonosító okmány,
 • lakcímkártya,
 • TAJ-kártya (amennyiben rendelkezésre áll, mivel ez egyedi mintaazonosítást és az elkészült leletek gyors visszakereshetőségét teszi lehetővé)

Forrás: Synlab