Terheléses vércukorvizsgálat

A terheléses vércukorvizsgálat (OGTT) célja, hogy kiderüljön a cukorbetegség, prediabétesz, vagy inzulinrezisztencia jelenléte a szervezetben. Ez a vizsgálat előzetes időpont egyeztetés alapján, várakozás nélkül, e-mailes eremény megküldéssel kérhető a Hermesz Laborban.

Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy Önnek mit kell tennie ahhoz, hogy a lehető legpontosabb eredményt kapjuk a vizsgálat után, illetve ismertetjük a terheléses vércukorvizsgálat lépéseit.

Azt is megtudhatja, milyen körülmények között kell a vizsgálatot megismételni.

Felkészülés a terheléses vércukorvizsgálatra

  • A vizsgálatot reggel, éhgyomorra kell elvégezni, előzetes – minimum 10 órán keresztüli – koplalást követően.
  • A terhelést megelőző 3 napon keresztül korlátozás nélküli, de legalább 150 gramm szénhidrátot tartalmazó étrend fogyasztása szükséges.
  • A vizsgálatot megelőző napokban a terhelendő személynek átlagos fizikai tevékenységet kell végeznie.
  • A vizsgálatot nyugalmi körülmények között, dohányzás és fizikai aktivitás mellőzésével kell lebonyolítani.
  • A vizsgálat eredményét és értékelését esetleg befolyásoló tényezők (infekciók, gyógyszerhatások, stb.) fennállását figyelembe kell venni – egyes esetekben indokolt lehet a terheléses vizsgálat halasztása is. Erről minden esetben a kezelőorvosát kérdezze meg!

A terheléses vércukorvizsgálat lépései a soproni laborban

A Hermesz Laborban a teszt kivitelezése kb. 2 órát vesz igénybe, mely alatt enni, inni, dohányozni nem szabad, a fizikai aktivitás is kerülni kell.

A vizsgálatot megelőzi egy éhgyomri vércukor ellenőrzés, melyhez ujjbegyes mintavétel szükséges. Ha a mért eredmény 7,0 mmol/l felett van, a terhelés nem végezhető el. Amennyiben az ujjbegyes meghatározás eredménye megfelelő, 0 perces vénás vérvétel következik.

Ezt követően 250-300 ml vízben feloldva, 75 g glukózt kell a páciensnek elfogyasztania 5 percen belül. (A glukóz megvásárolható a Hermesz Laborban rendelkezésre áll.)

Gyermekek számára 1,75 gramm / testtömeg kg, de maximum 75 gramm tesztdózis ajánlott.

A vizsgálat során a vércukor több ponton kerülhet meghatározásra: a 0 perces értéken kívül a 120 perces érték kötelező, emellett azonban klinikai és experimentális célok további időpontokban történő vizsgálatot is indokolttá tehetnek (30-60-90 perc).

Mikor kell a vizsgálatot megismételni?

A vizsgálat alatt émelygés, szédülés, rosszullét, esetleg hányás is előfordulhat. Ezekről minden esetben tájékoztatni kell a vérvevő asszisztenst. Hányás esetén a vizsgálatot fel kell függeszteni, és egy másik időpontban lehet csak megismételni.

Forrás: Synlab.hu