Székletvizsgálat

A székletvizsgálat otthon elvégezendő, legkényesebb része a mintavétel. Sokan megriadnak ettől, ám az egészség érdekében van, amikor nélkülözhetetlen az ilyen jellegű laborvizsgálat. A vizsgálattal kapcsolatban a legfontosabb tudnivalókat összegyűjtöttük ezen az oldalon.

- De milyen edényzetet használjak a mintához? - vetődik fel gyakran a kérdés. A jó hír az, hogy a Hermesz Laborban olyan mintavételi edény (széklettartály) szerezhető be, mellyel könnyedén összegyűjtheti a laboratóriumi vizsgálathoz szükséges megfelelő mennyiségű székletmennyiséget.

Az edényzet speciális kialakítása lehetővé teszi az egyszerű felhasználást, bármilyen típusú székletről (normál, folyékony, nem formált, száraz) is van szó.

Székletvizsgálat, otthonról hozott mintából

Az elején fontos tudni azt, hogy a levett székletmintát minél hamarabb, lehetőség szerint a mintavételtől számított 4 (maximum 24) órán belül le kell adni a laboratóriumban!

Mit kell még tudni az otthoni széklet mintavételről? Elmondjuk azt is.

Azonban mielőtt a mintavétel módját átnézné, tudnia kell az alábbiakat:

• Előfordulhat, hogy a mintavételi edényt a mintavételig hűtőszekrényben kell tárolni. Erről az edény átvételekor a laborban tájékoztatják a pácienseket.
• A mintavétel során a WC csésze legyen tiszta és vegyszermentes! A teszt eredményét befolyásolhatja, ha a vécécsészében lévő szagtalanító- / fertőtlenítő szerrel érintkezik a székletminta.
• Mintavételre csak a frissen ürített széklet alkalmas.
• A mintavételt a széklet kóros részéből (nyákos, gennyes, véres, híg vagy vizes) kell venni úgy, hogy a környezettel ne érintkezzen!
• Amennyiben a mintavétel napján nem tudja eljuttatni a mintát a laboratóriumba, a minta legfeljebb 4 napig hűtve (2-8 °C) tárolható.

Lehetséges székletvizsgálat menstruáció alatt?

Hölgyeknél kerülni kell a menstruáció alatti mintavételt!

Mintavétel részletesen: Az EasyCal széklet mintavevő használata ábrákkal, magyarázattal (Kattintson a linkre!)

Mintaleadás székletvizsgálathoz

A székletminta leadásához kérjen időpontot!

 

A mintát TAJ-kártya, lakcímkártya és személyi igazolvány bemutatásával adhatja le a páciens személyesen.

Ha a mintát leadó személy nem a páciens, kérjük hozza magával a páciens iratainak másolatát!

Egy kérőlap esetén csak egyetlen székletből származó mintát tudunk feldolgozni! Egy kérőlaphoz kérjük, ne hozzon több széklettartályt!

A helyesen levett minta alkalmas több vizsgálat elvégzésére is.

Ha a kérőlapon több kérést jelölt az orvos: nem kell több tartályba tenni székletet!

Ha több mintát szükséges leadni különböző mintavételi dátumokkal, akkor mintánként külön-külön kérőlap szükséges!

Forrás: synlab.hu