Allergiavizsgálat vérből

Gondolt már arra, hogy a gyakori szemviszketést, orrviszketést, torok kaparást, orrfolyást vagy orrdugulást valamilyen allergia okozza? Hogy a hasfájás, hasmenés, a gyakori hányás nem mástól, mint az ételallergiától van? Esetleg gyakrabban esik le a vérnyomása, verejtékezik, vagy duzzad a nyaka, a lába, a keze, mióta az új gyógyszert el kezdte szedni?

A lehető legrosszabb, amikor nem tudjuk mitől állnak fenn ezek a kellemetlen tünetek. A jó hír az, hogy ha valamire allergiás, az pár csepp vérből kideríthető!

Az allergia okozhat csupán bosszantó allergiás reakciót (ilyen lehet például az orrfolyás) de akár életveszélyes állapotba (anafilaxia) is kerülhet a beteg! Ezért elengedhetetlen, hogy minél előbb kiderüljön: mi okozza a kellemetlen tüneteket!

Allergiavizsgálat vérből Sopronban

Az allergiavizsgálat lényege az allergiát okozó anyagok (allergének) kimutatása, melyek ismeretében hatékonyan lehet védekezni az allergia okozta enyhe, vagy súlyos tünetek ellen. A Hermesz Laborban az allergiavizsgálat vérből történik.

Mielőtt tovább mennénk, tisztázzuk, hogy mi az az allergia. Az allergia az immunrendszer téves reakciója olyan anyagokra, amelyek egy egészséges, azaz nem allergiás ember esetén semmilyen reakciót nem váltanak ki a szervezetből.

A leggyakoribb allergének, azaz a kellemetlen tüneteket okozó allergének: por, pollen, állatok, ételek, például tojás és diófélék, méhcsípés, gyógyszerek, penészgomba és még sok minden más.

Az alábbi összeállításból megtudhatja a legfontosabb információkat az allergiavizsgálatról.

A Hermesz Laborban az allergiavizsgálathoz szükséges vér levétele és a minta kezelése történik, a minta bevizsgálását a Synlab végzi.

A vérvétel előtt mindenképpen érdemes kikérni a kezelőorvosa véleményét, aki segít a szükséges diagnosztikai módszerek kijelölése, a laboratóriumi leletek értelmezése, a diéta és terápia kiválasztásában.

Az allergiavizsgálat egy egyszerű és gyors vérvétellel elvégezhető.

Mikor javasolt elsősorban vérből elvégezni az allergiavizsgálatot?

Az allergén anyagok provokációs teszttel (bőrpróbával) is kimutathatók. Azonban vannak esetek, amikor ez a módszer nem javasolt!
Amennyiben Ön antihisztamint szed és bőrtünete van, ha várandós vagy szoptat, vagy a vizsgálatot megelőző hetekben tablettás vagy injekciós szteroidkészítményt kapott, illetve tart a pollenszezon, a bőrpróba elvégzése nem javasolt.

Ezekben az esetekben a vérből végzett allergiavizsgálat jelenti az egyetlen megoldást.

Allergiavizsgálat vérből gyerekeknek

Sok szülőben felmerül a kérdés, vajon gyermekük hány éves korától lehet allergiavizsgálatot végezni. A Hermesz Laborban gyermekek esetében hat éves kor felett van lehetőség a vérvételre. Ha a gyermek kezelőorvosa úgy látja jónak, akkor hat éven felüli gyermek esetén is elvégezhető az allergiavizsgálat Sopronban.

A vérvizsgálat előnye, hogy a mai korszerű molekuláris diagnosztikának köszönhetően kis mennyiségű levett mintából is sok allergén és azok komponensei is vizsgálhatók.

Allergiavizsgálat ára

Az aktuális árjegyzékek között, a Klinikai kémia, Hematológiai, immunológiai vizsgálatok árjegyzékén (3. oldalon) találja az allergiavizsgálatok árát. Pontos információért keresse a Hermesz Labort Sopronban a megadott telefonszámon, vagy itt a Kapcsolat oldalon!

Allergiavizsgálat: Sopron, Hermesz Labor.